Το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται κυρίως στο δέρμα και τις αρθρώσεις όπου παίζει έναν ρόλο κλειδί στην κυτταρική ενυδάτωση, την λίπανση και την ελαστική παραμόρφωση. Το υαλουρονικό οξύ έχει ένα σύντομο ποσοστό του κύκλου εργασιών και το ύψος του αλλάζει σημαντικά κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Είναι σημαντικό να αποκατασταθούν τα κανονικά επίπεδα υαλουρονικού οξέος στο δέρμα και τις αρθρώσεις για να διατηρηθεί η ενυδάτωση του δέρματος και η λειτουργία των αρθρώσεων.
Το υαλουρονικό οξύ ( ΗΑ) έχει πολλές φυσιολογικές λειτουργίες, όπως η λίπανση, η ομοιόσταση του νερού ή ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων. Το ΗΑ έχει έναν βασικό ρόλο στην ενυδάτωση των ιστών και αυτό οφείλεται στην ικανότητά του να δεσμεύει τα μόρια του νερού που μπορεί να φτάσουν έως και 1.000 φορές το μοριακό του βάρος[ 1 ]. Επιπλέον, το ΗΑ βρίσκεται σε ένα εύρος μεγεθών και διαμορφώσεων και είναι σε θέση να αλληλεπιδράσει με διάφορα άλλα μόρια, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών (π.χ. κολλαγόνο) ή άλλες γλυκοζαμινογλυκάνες .
Πειράματα [ 4 ] έδειξαν ότι περίπου 50% της συνολικής περιεκτικότητας ΗΑ είναι παρόν στο δέρμα. Στο δέρμα, το ΗΑ συντίθεται στη μεμβράνη των ινοβλαστών των κερατινοκυττάρων και άλλων κυττάρων [ 1 ] από μία μεμβράνη δεσμευμένη σε πρωτεΐνες του πλάσματος:

Υαλουρονικό Οξύ συνθάση. Το ΗΑ βρίσκεται στο χόριο, αλλά επίσης και στα επιδερμικά μεσοκυττάρια διαστήματα, ειδικά στη μέση του ακανθώδους στρώματος.
Το ΗΑ βρίσκεται επίσης σε υψηλή συγκέντρωση στο χόνδρο της άρθρωσης, όπου έχει δύο κύριες λειτουργίες: Το HA αντιπροσωπεύει την ικανότητα του χόνδρου να υπόκειται σε ελαστική παραμόρφωση. Το ΗΑ είναι απαραίτητο για τη λίπανση και για την ομαλή λειτουργία των αρθρώσεων.
Με την ηλικία η πυκνότητα και η οργάνωση του ΗΑ στο δέρμα παρουσιάζει κοινές αλλαγές.

Σε γενικές γραμμές, το γηρασμένο δέρμα είναι λιγότερο σφρυγηλό από ό, τι το νεανικό δέρμα και χαρακτηρίζεται από μείωση των επιπέδων του ΗΑ . Ωστόσο , διαφορετικοί μηχανισμοί έχουν παρατηρηθεί στην ενδογενή και την εξωγενή γήρανση. Το εγγενώς γηρασμένο δέρμα χαρακτηρίζεται από εξωκυτταρική ατροφία και επακόλουθη απώλεια του ΗΑ, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί το νερό. Το φωτο-γηρασμένο δέρμα χαρακτηρίζεται από μία μείωση στην πυκνότητα του υαλουρονικού οξέος, όπως παρατηρείται από Bernestein et αϊ. [ 6 ]. Ωστόσο, αν και η αυξήση της πυκνότηταςτου ΗΑ βρέθηκε να αποτίθεται ανώμαλα σε elastoic υλικό, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να δεσμεύει νερό. Μαζί με το διαφορετικό εντοπισμό ΗΑ, οι μεταβολές στο μέγεθος, τη δομή και διαμόρφωση του ΗΑ μπορεί να επηρεάσει τις ιδιότητες σύνδεσης νερού, καθώς και την ικανότητά του να αλληλεπιδρά με άλλα συστατικά της εξωκυτταρικής μήτρας. Συμπερασματικά, τόσο η ενδογενής γήρανση άλλο τόσο και η εξωγενής γήρανση επηρεάζουν την φυσιολογική λειτουργία του ΗΑ, το οποίο με τη σειρά του προσδιορίζει μία σημαντική μείωση στην ενυδάτωση του δέρματος.

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

Hyaluronic Acid

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

Πολλές αλλαγές σχετίζονται με την ηλικία, ως επίσης έχει παρατηρηθεί υαλουρονικό οξύ παρόν στον αρθρικό χόνδρο [ 7 ]. Ειδικότερα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια αύξηση στην ετερογένεια των μονομερών πρωτεογλυκανών και μια μείωση στο συνολικό μέγεθος του πολυμερούς.

  1. Laurent , T.C. et αϊ . , FASEB J , 1992 . 6 ( 7 ) : p . 2397-404 .
  2. Shimada , Ε. et αϊ . , J Biochem , 1975 . 78 ( 3 ) : p . 513-7 .
  3. Tammi , R. , et αϊ . , J Invest Dermatol , 1991 . 97 ( 1 ) : p . 126-30 .
  4. Reed , Κ.Κ. , et αϊ . , Acta Physiol Scand , 1988 . 134 ( 3 ) : p . 405-11 .
  5. Fraser , J.R., et αϊ . , J Intern Med , 1997 . 242 ( 1 ) : p . 27-33 .
  6. Bernstein , E.F., et αϊ . , Br J Dermatol , 1996 . 135 ( 2 ) : p . 255-62 .
  7. Holmes , Μ. W., et αϊ . , Biochem J , 1988 . 250 ( 2 ) : p . 435-41    
activeΤι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current day month ye@r *