Το κολλαγόνο είναι μια κύρια πρωτείνη στο ανθρώπινο σώμα και αντιπροσωπεύει 30 % της συνολικής μάζας πρωτεΐνης στον άνθρωπο.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Τι είναι το κολλαγόνο;

Ο σχηματισμός κολλαγόνου είναι απαραίτητη διεργασία για τη δομή του δέρματος, των χόνδρων, των ούλων, των οστών, των τενόντων και των αιμοφόρων αγγείων. Οι μοναδικές φυσικές ιδιότητες των ινών κολλαγόνου προσδίδουν δομική ακεραιότητα στο σχηματισμό ένός πυκνού δικτύου σε όλο το χόριο του δέρματος. Η κύρια λειτουργία αυτού του δικτύου υφίσταται στο να παρέχει διαρθρωτική στήριξη στην επιδερμίδα. Επιπλέον, το κολλαγόνο και η ελαστίνη μαζί σχηματίζουν την εξωκυττάρια μήτρα, η οποία δίνει στο δέρμα τη δομή, την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του [ 2 ].

Ο Αρθρικός χόνδρος είναι ένας πολύ εξειδικευμένος ιστός που σχηματίζεται από το 98 % της εξωκυττάριας μήτρας και λιγότερο από 2 % των κυττάρων [ 3 ]. Η μήτρα κολλαγόνου διαδραματίζει βασικό ρόλο στό να παρέχει τις φέρουσες ιδιότητες του ιστού, κυρίως χάρη στο ινώδες κολλαγόνο της. Στο δίκτυο κολλαγόνου του χόνδρου, οι ίνες δεν έχουν προτιμώμενο προσανατολισμό και παρέχουν ένα ουσιώδες πλαίσιο που δίνει σχήμα και μορφή στον ιστό.          Η δομή του κολλαγόνου δίνει εντυπωσιακές ιδιότητες εφελκυσμού και αυτό χρησιμοποιείται στο χόνδρο με έναν ιδιαίτερο τρόπο ώστε να παράγει έναν ιστό που δεν είναι μόνο ισχυρός σε ένταση αλλά και ανθεκτικός στη συμπίεση [ 3 ].

Διάφορα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κολλαγόνου, ανάλογα με τον ιστό. Το κολλαγόνο στο δέρμα παράγεται κυρίως από ινοβλάστες, ενώ τα χονδροκύτταρα είναι κυρίως υπεύθυνα για την παραγωγή κολλαγόνου στο χόνδρο της άρθρωσης. Αυτά τα κύτταρα του συνδετικού ιστού είναι υπεύθυνα όχι μόνο για την παραγωγή και την οργάνωση της μήτρας κολλαγόνου, αλλά επίσης και για την τροφοδοσία του συνδετικού ιστού με ελαστίνη και υαλουρονικό οξύ.

Οι Ινοβλάστες

Οι Ινοβλάστες

Οι Ινοβλάστες είναι ευαίσθητοι σε φυσικά και χημικά ερεθίσματα, τα οποία μπορεί να επάγουν τόσο την ενεργοποίηση όσο και τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών. Η ενεργοποίηση των ινοβλαστών οδηγεί σε μια αύξηση στην παραγωγή του κολλαγόνου.

Mechanism Of Collagen Formation

Mechanism Of Collagen Formation

1.Ricard – Blum , S. , Cold Spring Harb Perspect Biol 2011 . 3 ( 1 ) : 4978 .
2.Krieg , Τ. , Experimental Dermatology , 2011 . 20:689-685
3.Hardingham , Τ., Οστεοαρθρίτιδαχόνδρου , 1998 . 6 ΣυμπλΑ.

activeΤι είναι το κολλαγόνο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current day month ye@r *