Η γλυκοζαμίνη είναι μία φυσικά απαντώμενη ένωση, παρούσα σε όλους σχεδόν τους ανθρώπινους ιστούς και με υψηλότερη συγκέντρωση στο χόνδρο της άρθρωσης. Η βασική λειτουργία της γλυκοζαμίνης είναι να παρέχει τα δομικά στοιχεία για τη βιοσύνθεση των πρωτεογλυκανών και των γλυκοζαμινογλυκανών.       [ 1 ].

To υαλουρονικό οξύ για παράδειγμα, είναι μια γλυκοζαμινογλυκάνη χτισμένη από ένα γραμμικό συνδυασμό εναλλασσομένων μονάδων γλυκουρονικού οξέος και Ν- ακετυλογλυκοζαμίνης.

Η γλυκοζαμίνη μπορεί να βρεθεί σε πολλές μορφές, όπως υδροχλωρική, θειική ή Ν- ακετυλογλυκοζαμίνη. Μολονότι έχουν γίνει προσπάθειες για την υψηλότερη αποτελεσματικότητα της θειικής γλυκοζαμίνης, μια πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι καθώς το δραστικό συστατικό είναι πάντα γλυκοζαμίνη, δεν υπάρχουν αποδείξεις διαθέσιμες στην προηγούμενη βιβλιογραφία που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την ανωτερότητα μίας αντίστοιχης χημικής μορφής, απο κάποια άλλη.   [ 2 ] [ 3 ].

Μια κλινική δοκιμή όπου η γλυκοζαμίνη έχει ραδιοσημανθεί και δόθηκε από του στόματος σε 6 εθελοντές έδειξε ότι περίπου το 90 % της γλυκοζαμίνης απορροφάται απο το ανθρώπινο σώμα [ 4 ].   Η γλυκοζαμίνη τυπικά χορηγείται στοματικά σε δισκία ή κάψουλες. Η καινοτομία του “Active GOLD COLLAGEN ®” είναι να παρέχει γλυκοζαμίνη σε υγρή μορφή, η οποία είναι βιοδιαθέσιμη και απορροφάται εύκολα και άμεσα.
Η γλυκοζαμίνη συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής του υαλουρονικού οξέος, το οποίο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ενυδάτωση και λίπανση του αρθρικού χόνδρου στο συνδετικό ιστό.
Αυξάνοντας την παραγωγή υαλουρονικού οξέος μέσω της χορήγησης της γλυκοζαμίνης μπορεί να είναι ένας τρόπος για να εξηγηθεί ο μηχανισμός δράσης της γλυκοζαμίνης. Επιπλέον η γλυκοζαμίνη μπορεί να έχει μια επίδραση χονδροπροστατευτική επί του αρθρικού χόνδρου, που καθορίζεται από την ικανότητα του να διεγείρει τα χονδροκύτταρα γλυκοζαμίνης. Αυτά είναι εξειδικευμένα κύτταρα υπεύθυνα για την παραγωγή και την οργάνωση της εξωκυτταρικής μήτρας στον ιστό του χόνδρου.

  1. Martin, D., et αϊ . , Lange Medical Publications, 1981 . 18η Εκδ. Νέα Υόρκη.
  2. Block , JA , et al . , Οστεοαρθρίτιδα χόνδρου, 2010 . 18 ( 1 ) : p. 5-11 .
  3. Qiu , GX , et al . , Zhonghua Yi Xue Zhi Za , 2005 . 85 ( 43 ) : σελ.. 3067-70.
  4. Reichelt, Α., et αϊ . , Arzneimittelforschung, 1994 . 44 ( 1 ) : p. 75-80 .
  5. Kirkham, S.G. και Κ.Κ. Samarasinghe, J Surg Orthop ( Χονγκ Κονγκ ), 2009. 17 ( 1 ): p. 72 – 6.
activeΤι είναι η Γλυκοζαμίνη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current day month ye@r *