Τα ανθρώπινα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από κερατίνη. Η δομή της τρίχας δεν είναι συνεχής, αλλά σχηματίζεται από στρώμα κυττάρων που προέρχονται από το θύλακα της τρίχας [8]. Τρία είναι τα κύρια μορφολογικά στοιχεία που μπορούν να προσδιοριστούν: η επιδερμίδα, ο ινώδης φλοιός και ο προμήκης. Η επιδερμίδα παρέχει ένα προστατευτικό στρώμα που καλύπτει τον πυρήνα της ίνας και αποτελείται κυρίως από κερατίνη [8]. Βαθύτερα στο εσωτερικό είναι ο φλοιός που σχηματίζει το πιο ογκώδες μέρος και την εστία της ίνας. Ο φλοιός αποτελείται από ενδιάμεσα ινίδια κερατίνης, που δίνουν στην ίνα τη μηχανική αντοχή και την ακαμψία στη μήτρα [8]. Η μήτρα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, γλυκίνη και τυροσίνη. Σωματίδια διασκορπισμένα σε όλο το φλοιό αποτελούν τη μελάγχρωση. Ο αριθμός, η κατανομή και το μοτίβο τους καθορίζουν το χρώμα των μαλλιών. Στο βαθύτερο διαμέρισμα είναι ο μυελός που αποτελεί τον άδειο χώρο των ινών [1].

Η μελέτη της γήρανσης των μαλλιών συνδέεται γενικά με δύο κύριες πτυχές: το αισθητικό πρόβλημα της γήρανσης των μαλλιών που σχετίζεται με την εμφάνιση των μαλλιών και του βιολογικού μηχανισμού της γήρανσης του πληθυσμού στην διάρκεια των μικροσκοπικών, βιοχημικών και μοριακών αλλαγών.

Η γήρανση των μαλλιών προσδιορίζεται τόσο από την ενδογενή γήρανση όσο και την εξωγενή γήρανση. Ενδογενείς παράγοντες είναι κυρίως η γενετική, ενώ οι εξωγενείς παράγοντες περιλαμβάνουν την υπεριώδη ακτινοβολία, την ατμοσφαιρική ρύπανση, το κάπνισμα, τη διατροφή ή τον τρόπο ζωής.

Ο μηχανισμός της γήρανσης των μαλλιών περιλαμβάνει δύο κύριες διαδικασίες: αποσάθρωση της τρίχας και τη γήρανση του θύλακα της τρίχας [2]. Η αποσάθρωση των μαλλιών αντιπροσωπεύει την προοδευτική εκφύλιση της ίνας τρίχας, που επηρεάζουν κυρίως το ελεύθερο άκρο της ίνας. Αυτό εξαρτάται κυρίως με την έκταση της εξωτερικής ζημιάς (καλλυντικά ή περιβαλλοντική).                 Η γήρανση του θύλακα της τρίχας έχει αντί δύο κύριες επιπτώσεις: μείωση της λειτουργίας των μελανοκυττάρων και επομένως την απώλεια της μελάγχρωσης (γκριζάρισμα) και μείωση στην παραγωγή των μαλλιών.

1      Araujo, R., et al., Adv Biochem Eng Biotechnol, 2011. 125: p. . Araujo, R., et al, Adv Biochem Eng Βιοτεχνολογίας, 2011 125:. P. 121-43. 121-43.

2      Trueb, RM, Clin Interv Ageing, 2006. 1(2): p. Trueb, RM, Clin interv Γήρανση, 2006 1 (2):. Σ.. 121-9. 121-9.

Collagen Active

activeΗ γήρανση των μαλλιών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current day month ye@r *