Η βασική λειτουργία του αρθρικού χόνδρου, ενός πολύ εξειδικευμένου ιστού, είναι να παρέχει ιστό με φέρουσες ιδιότητες. Ο αθρικός χόνδρος έχει μοναδικές ελαστικές ιδιότητες, χαμηλή τριβή και την ικανότητα να αντέχει σε έντονες φυσικές δυνάμεις. Διαμορφώνει την εξωκυτταρική μήτρα περισσότερο από το 98% του όγκου της και μόνο το 2% σχηματίζεται από εξειδικευμένα κύτταρα, τα χονδροκύτταρα. Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή και την οργάνωση της εξωκυτταρικής μήτρας στον χόνδρο της άρθρωσης.

Οι μοναδικές ιδιότητες του χόνδρου σχετίζονται άμεσα με την περιεκτικότητα σε νερό, η οποία αποτελείται κυρίως από την υψηλή συγκέντρωση των αγγρεκάνης / συγκροτήματα υαλουρονικού οξέος. Αυτά τα μεγάλα συγκροτήματα ενσωματωμένα μέσα σε ένα άριστα οργανωμένο δίκτυο από ίνες κολλαγόνου που παρέχουν χόνδρο με εξαιρετική αντοχή σε εφελκυσμό.

Πολλές αλλαγές έχουν παρατηρηθεί σχετιζόμενες με την ηλικία του υαλουρονικού οξέος στον αρθρικό χόνδρο [1]. Ειδικότερα, μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια μείωση στο μοριακό βάρος του υαλουρονικού οξέως, μαζί με μια αύξηση των εξωκυτταρικών τροποποιήσεων [1] και τη συγκέντρωση υαλουρονικού οξέος.

Κύτταρα χόνδρου και χονδροκύτταρα, υπόκεινται επίσης σε αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και φαίνεται να έχουν υποστεί μία μετατόπιση φαινότυπο που αφήνει παραμένοντα κύτταρα, λιγότερο ικανά στην διατήρηση της ομοιόστασης του χόνδρου και συνεπώς επάγει βραδεία εκφύλιση του χόνδρου [2]. Τα σημάδια της γήρανσης στις αρθρώσεις μπορεί να αλοιώσουν και να μαλακώσουν τον αρθρικό χόνδρο, επίσης να μειώσουν τα επίπεδα πρωτεογλυκανών τα οποία προκαλούν απώλεια της αντοχής σε εφελκυσμό του χόνδρου. Με την πάροδο του χρόνου οι αρθρώσεις γίνονται πιο σκληρές και λιγότερο ευέλικτες. Το υαλουρονικό οξύ στις αρθρώσεις μειώνεται ο χόνδρος αρχίζει να τρίβεται και ταυτόχρονα διαβρώνεται [3].

1      Holmes, MW, et al., Biochem J, 1988. 250(2): p. .. Holmes, ΜΒ, et αϊ, Biochem J, 1988 250 (2): p. 435-41. 435-41.

2      Martin, JA and JA Buckwalter, Biogerontology, 2002. 3(5): p. Martin, JA JA και Buckwalter, Biogerontology, 2002 3 (5):. Σ.. 257-64. 257-64.

3      Horton, WE, et al., J Musculoskelet Neuronal Interact, 2006. 6(4): p. Horton, WE, et al, J Musculoskelet Neuronal Interact, 2006 6 (4):.. Σ.. 379-81. 379-81.

 

 

activeΗ γήρανση των Αρθρώσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current day month ye@r *